Ciasto marcepanowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Idealne do kawy, herbaty.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    25 dag mąki
    15 dag cukru
    15 dag masła
    4 żółtka
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto białe:
    1,5 szklanki kaszy manny
    25 dag masła
    25 dag cukru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki olejku migdałowego

    Szklanka mleka do polania ciasta

Ciasto marcepanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć razem składniki ciemnego ciasta i szybko zagnieść. Wyłożyć na blachę. Następnie zagnieść składniki ciasta jasnego i ułożyć je na ciemne. Piec 45 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Zagotować mleko i gorącym mlekiem polać upieczone, ciepłe ciasto. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy