Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto marchewkowe – słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką i wilgotną konsystencję.Można je jeść bez dodatków,najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego lub tylko popudrowane

  • 60 min

Składniki:

  • 3-4 duże marchewki
    1 ½ szklanki mąki
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    1 ½ szklanki brązowego cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody oczyszczanej
    1 łyżeczka cukru z wanilią lub ekstrakt waniliowy
    1 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć suche składniki; mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę, cynamon. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Jajka ubić z cukrem i wanilią. Porcjami dodawać suche składniki oraz olej i dokładnie całość wymieszać. Następnie dodać startą marchewkę.
    Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki, ja robię je w średniej tortownicy i wstawiam do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika na około 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy