Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne i smaczne ciasto.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki oleju
    4 jajka
    2 szklanki drobno utartej marchwi
    2 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki sody
    100g orzechów włoskich
    50g rodzynek
    50g żurawiny suszonej
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę i olej. Pod koniec dodać marchew, proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon, posiekane orzechy, rodzynki i żurawinę.
  • Ciasto marchwkowe 2. Ciasto wylać do keksowki wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°© przez 1 godzinę. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Porady

Można dodać różne bakalie np. Suszone śliwki, morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy