Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

niby marchewkowego, a takie dobre.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Marchew 3,5 szklanki
    Cukier 3,5 szklanki
    Mąka 3 szklanki
    Olej 2,5 szklanki
    Jajka 7 sztuk
    Soda 4 łyżeczki
    Cynamon 4 łyżeczki
    Sól 2,5 łyżeczki
    Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki

    Krem mascarpone:
    500 gram serka mascarpone
    125 gram masła
    0.5 szklanki cukru pudru

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubijamy z cukrem na białą puszystą masę, następnie dolewamy olej i ubijamy dalej aż cukier się rozpuści zupełnie. Następnie dodajemy suche składniki (soda oczyszczona, cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz mąka) wszystko mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy, Następnie utartą marchewkę na drobnych oczkach wrzucamy i mieszamy łyżką, do połączenia się składników.
  • 2. Krem mascarpone - Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, następnie dodajemy serek i ubijamy całość do połączenia składników. Jak masa jest mało słodka można dosypać cukru pudru.
    Wykładamy na zupełnie wystudzony placek, i przetrzymujemy w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy