Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

mój 1,5 roczny synek je uwielbia :) Zawsze pomaga mi w przygotowaniu ciasta, a później czeka przy piekarniku aż będzie gotowe.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchwi
    2 szklanki mąki
    1,25 szklanki cukru
    0,75 szklanki oliwy/oleju
    4 jajka
    1 łyżeczka sody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    0,5 łyżeczki imbiru
    0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
    można dodać też troszkę mleka gdyby ciasto było za gęste

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć oliwę/olej z cukrem. Wbijać do tego po jednym jajku, ciągle ucierając. W innym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy) i dodać je do mokrych składników. Na końcu dodać marchew, wymieszać i przelać ciasto do blaszki (ja używam tortownicy ok. 25 cm średnicy)wysypanej bułką tartą.

Porady

do ciasta można dodać kilka kropel aromatu migdałowego, udekorować można lukrem, czekoladą lub po prostu cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy