Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mój debiut w dziedzinie ciast marchewkowych. Wyszedł pysznie.Jeśli macie sprawdzone sposoby, jak udoskonalić taki wypiek, proszę o podzielenie się.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 duże marchewki
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół opakowania cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka sody
    łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    3/4 szklanki oleju
    kilka suszonych i wypestkowanych śliwek
    czekolada do przybrania

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem zwykłym i waniliowym na białą, puszystą masę. Mąkę przesiać do miski, następnie rozmieszać delikatnie z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Do ubitych jajek wsypujemy partiami mąkę na przemian z olejem, mieszamy aż do całkowitego wchłonięcia i przemieszania się składników. Na koniec delikatnie dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki (lub inne kandyzowane owoce, np. morele, skórkę pomarańczową, ananasa). Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy jest jeszcze płynna, wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto.

Porady

Zamiast czekolady można posypać gotowe ciasto cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy