Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem zwykłym i waniliowym na białą, puszystą masę. Mąkę przesiać do miski, następnie rozmieszać delikatnie z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do ubitych jajek wsypujemy partiami mąkę na przemian z olejem, mieszamy aż do całkowitego wchłonięcia i przemieszania się składników. Na koniec delikatnie dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki (lub inne kandyzowane owoce, np. morele, skórkę pomarańczową, ananasa). Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy jest jeszcze płynna, wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto.
Porady
Zamiast czekolady można posypać gotowe ciasto cukrem pudrem.
Komentarze