Ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu,ze składników które są zawsze w zasięgu ręki.

  • 25 min

Składniki:

  • ciasto:
    6 jajek
    2 szklanki drobno potartej marchewki
    1/2 kg mąki
    2 szklanki cukru
    op cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2-3 łyzeczki cynamonu
    3/4 szklanki oleju
    szczypta soli
    ew bakalie(rodzynki,orzechy itp)

    polewa:
    10 dag margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao ciemnego
    2 łyżki mleka

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę.Gdy masa już jest ubita stopniowo dodajemy resztę składników,marchewkę dodajemy na końcu.
    Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni ok 50 min.
    W rondelku rozpuszczamy margarynę,dodajemy cukier puder, kakao i mleko.Całość gotować kilka minut aż do zgęstnienia polewy.Polewą polewamy lekko ostudzone ciasto.Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy