Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dwie tabliczki czekolady zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj. Marchewki obierz,opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Gotowe wiórki wymieszaj z marchewką. przygotuj blachę o wymiarach ok. 30cm/40cm( można też kwadratową, ja użyłam 24/24cm), wysmaruj ją tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż pergaminem. Umyj jajka, żółtka oddziel od białek.
2.Masło utrzyj mikserem na gładką masę, dosyp cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Stale ucierając dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dosyp mąkę, proszek do pieczenia oraz marchewkę wymieszaną z czekoladą. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3.Utartą masę połącz z pianą.Ciasto rozsmaruj na blasze. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 175 stopni. Białą i pozostała ciemną czekoladę stop osobno. Ozdób nimi ciasto.
Komentarze