Ciasto marchewkowe z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łatwe do przygotowania, szybkie, wilgotne i bardzo smaczne ciasto. Każdy kogo nim poczęstuję prosi o przepis.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki kakao
    1,5 szklanki oleju
    4 całe jajka
    3 szklanki startej na dużych oczkach marchewki
    1/2 l śmietany 30%
    2 paczki usztywniacza do śmietany
    1,5 łyżki cukru pudru

Ciasto marchewkowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem. Wciąż miksując, dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 50 min w 190 stopniach.
  • 2. Śmietanę lekko ubijamy, dodajemy cukier puder i usztywniacze. Ubijamy do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
    Gotową śmietankę wykładamy na ostudzone ciasto. Podajemy schłodzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy