Ciasto marchewkowe z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Uwielbiam ciasta z dodatkiem marchewki, są wilgotne i pachnące. Łatwo się je robi a marchew i jabłko pochodzą z mojej działki.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Blacha 14x40 cm
    Ciasto:
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1 szklanka startej marchewki(na średnich oczkach, nadmiar soku odcisnąć)
    1 jabłko
    1 łyżka wiórków kokosowych
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy, bułka tarta, polewa czekoladowa, płatki migdałowe do dekoracji

Ciasto marchewkowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić posolić, dodać cukier, ubić robotem na puszystą masę. Wlać olej i jeszcze chwilę ucierać. Składniki sypkie wymieszać, dodawać porcjami do utartej masy, miksować robotem na niskich obrotach. Jabłko obrać, pokroić w drobną kosteczkę, dodać wraz z marchewką do utartego ciasta. Całość wymieszać łyżką. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto do formy, piec w temp. 180 stopni przez 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową, posypać płatkami.

Porady

Do ciasta można dodać również orzechy włoskie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy