Ciasto marchewkowe z migdałami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Prosty przepis, szybkie wykonanie, a do tego jest pyszne!

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki marchwi (startej na grubych oczkach)
    1-1,5 szklanki cukru
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    ok. 1 szklanka oleju
    1 łyżeczka cynamonu
    1-2 łyżeczki przyprawy do pierników
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    płatki migdałowe (wedle uznania)

Ciasto marchewkowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier utrzeć z jajkami na gładką masę. Dodać resztę składników. Mąkę można wcześniej wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika.
  • 2. Następnie dodać marchewkę oraz migdały i delikatnie wymieszać.
  • 3. Całość wlać do formy keksowej i włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 st.) na 60-70 min.

Porady

Mąkę wraz z resztą składników można przesiać - ciasto będzie bardziej puszyste. Zamiast migdałów możemy dodać dowolne bakalie. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone sprawdzamy patyczkiem - jeśli jest suchy ciasto jest gotowe.

Komentarze

Podobne przepisy