Ciasto marchewkowe z żurawiną

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Lubię szybkie i smaczne ciasta, to jest wyjątkowo szybkie i dobre.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka orkiszowa pelnoziarnista: 200 gramów
    - masło roztopione - ciasto: 150 gramów
    - cukier biały lub brązowy: 150 gramów
    - marchewka starta na tarce: 200 gramów
    - jaja duże: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - cynamon,: 1 łyżeczka
    - żurawina garść: 2 łyżki

Ciasto marchewkowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto marchewkowe 1. Jaja ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy roztopione i przestudzone masło.
    Powoli dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
    Następnie dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew i żurawinę i dokładnie mieszamy.
    Masę przekładamy do keksówki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

    Pieczemy w 180 stopniach 50 minut.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy