Ciasto marchewkowo-buraczkowe

0 (0 ocen)

Jesienne ciasto z żurawiną i tartymi buraczkami,których w smaku się nie wyczuwa.

Składniki:

  • Tortownica z kominkiem o średnicy 26-28 cm
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka startych buraków
    1 szklanka startej marchewki
    2,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki oleju
    szczypta soli
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g suszonej żurawiny
    Polewa:
    80 g białej czekolady
    2 łyżki śmietanki 30%

Ciasto marchewkowo-buraczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto marchewkowo-buraczkowe 1. Białka ubić na pianę razem z solą, dosypać cukry, ubijać,aż stanie się szklista,a cukier rozpuści.
    Dodać żółtka i mieszając na małych obrotach dodawać porcjami pozostałe składniki.Na końcu dosypać 2/3 żurawiny oprószonej mąką.
    Ciasto przelać do formy z kominkiem u piec w temperaturze 180*C przez ok. godzinę.
  • 2. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej stale mieszając. Wylać na przestudzone ciasto, posypać pozostałą żurawiną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy