Ciasto marchewkowo-orzechowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne blaty ciasta marchewkowego przełożone pysznym kremem orzechowym rewelacyjne w smaku ciasto.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    -4 jajka
    -1 szkl. cukru
    -3/4 szkl. oleju
    -2 szkl. maki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżeczki sody
    -2 łyżeczki cynamonu
    -3 szkl. startej marchwi

    Krem orzechowy:
    -1 budyń śmietankowy
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -2 szkl. mleka
    -3/4 szkl. cukru
    -20 dag masła
    -10 dag zmielonych orzechów włoskich

    Dekoracja:
    -polewa czekoladowa
    -posiekane orzechy włoskie

Ciasto marchewkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę,dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia,soda i cynamonem,cały czas miksując wlewamy olej, na końcu dodajemy marchew,mieszamy. Ciasto wykładamy na tortownicę(śr.21cm)wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok.50 min. w temp.170 stopni .
    Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty.
  • 2. Krem orzechowy:1 szkl. mleka wraz cukrem zagotowujemy,dodajemy orzechy, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń, mąkę i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu , dokładnie ucieramy na puszysty krem.
  • 3. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.
    Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy