Ciasto marchewkowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę,dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia,soda i cynamonem,cały czas miksując wlewamy olej, na końcu dodajemy marchew,mieszamy. Ciasto wykładamy na tortownicę(śr.21cm)wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok.50 min. w temp.170 stopni .
Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty.
2.Krem orzechowy:1 szkl. mleka wraz cukrem zagotowujemy,dodajemy orzechy, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń, mąkę i gotujemy budyń. Studzimy. Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu , dokładnie ucieramy na puszysty krem.
3.Gotowym kremem przekładamy ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.
Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce.
Komentarze