Ciasto maślankowe z jabłkową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczne ciasto maślankowe w nowej odsłonie.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3 jajka
    - 2,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 0,5 szklanki oleju
    - 1 szklanka maślanki
    - opakowanie proszku do pieczenia
    - opakowanie cukru waniliowego
    - 1-2 twarde jabłka

Ciasto maślankowe z jabłkową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na maślance z jabłkową kruszonką 1. Jabłka ścieramy na tarce, odsączamy z nadmiaru soku i mieszamy z bułką tartą.
    W osobnej miseczce Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dolewamy olej i maślankę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przelewamy do formy.
    Wierz ciasta posypujemy jabłkową kruszonką.
    Pieczemy 50 min w 170’C.

Komentarze

Podobne przepisy