Jestem doświadczoną kucharką, ale wciąż szukam nowych przepisówkulinarnych i sposobów na urozmaicenie bazowych
60 min
Składniki:
6 jaj
2 szklanki mąki pszennej
pół kostki masła
3/4 szklanki maślanki
3 łyżki serka homogenizowanego
Ok. szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ok. 300 g porzeczek lub innych drobnych owoców (mogą być mrożone)
Ciasto maślankowe z porzeczkami i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubij z cukrem, aż powstanie masa o jasnej, puszystej
konsystencji. Następnie dodaj maślankę, roztopione i przestudzone masło
oraz serek. Zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem i delikatnie wymieszaj z
resztą ciasta. Przelej do blachy o wymiarach 24 na 38 cm i wyłóż na wierzch owoce. Piecz 45-60 minut w 180-170 stopniach.
Komentarze