Ciasto maślankowe z porzeczkami i serkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jestem doświadczoną kucharką, ale wciąż szukam nowych przepisówkulinarnych i sposobów na urozmaicenie bazowych

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jaj
    2 szklanki mąki pszennej
    pół kostki masła
    3/4 szklanki maślanki
    3 łyżki serka homogenizowanego
    Ok. szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ok. 300 g porzeczek lub innych drobnych owoców (mogą być mrożone)

Ciasto maślankowe z porzeczkami i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij z cukrem, aż powstanie masa o jasnej, puszystej
    konsystencji. Następnie dodaj maślankę, roztopione i przestudzone masło
    oraz serek. Zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem i delikatnie wymieszaj z
    resztą ciasta. Przelej do blachy o wymiarach 24 na 38 cm i wyłóż na wierzch owoce. Piecz 45-60 minut w 180-170 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy