Ciasto maślankowo - kukurydziane z makiem, kokosem i miętą

0 (0 ocen)

Ciasto na maślance z dodatkiem kaszy kukurydzianej, suchego maku, wiórek kokosowych oraz świeżej mięty.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/3 szklanki kaszy kukurydzianej
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2 szklanki maślanki
    1 szklanka oleju
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    200 g suchego maku
    1 szklanka wiórek kokosowych
    około 1 i 1/2 szklanki posiekanej mięty
    1 fiolka aromatu pomarańczowego (4,5 ml)

Ciasto maślankowo - kukurydziane z makiem, kokosem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto maślankowo - kukurydziane z makiem, kokosem i miętą 1. Jajka utrzeć z cukrem. Ucierając, wlać olej. Dodać maślankę, proszek do pieczenia i sodę - wymieszać. Wsypać kaszę oraz mąkę, następnie dodać suchy mak, wiórki kokosowe, miętę i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (39 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto maślankowo - kukurydziane z makiem, kokosem i miętą 2. Piec 50 min (200 st. C).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy