Ciasto miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu kakao.
Lekko wymieszać, wylać do wysmarowanej margaryną lub masłem formy i piec w lekko nagrzanym piekarniku ok. 35 minut.
Masa: landrynki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody.
Żelatynę (małą) również rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić.
śnieżki ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu.
Rozpuszczone landrynki wymieszać z żelatyną i dodać do ubitych śnieżek. Lekko wymieszać.
Ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć masą.
Na wierzchu również posmarować masą i posypać kolorowymi wiórkami (niebieskimi, czerwonymi lub żółtymi).
Chłodzić ok. 4 godzin
Porady
podany przepis jest na formę ( tortownicę), ja dałam składniki na masę * 2 i zrobiłam w blaszcze 60*40
Komentarze