Ciasto miętowe

0 (0 ocen)

  • 8 godz. 55 min

Lekkie i smaczne ciasto

  • 8 godz. 55 min

Składniki:

  • jaja kurze całe 6 szt.
    mąka pszenna Lubella 1 szklanka
    cukier 0.75 szklanka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    kakao 3 łyżka
    landrynki miętowe 100 g
    Śnieżka 2 szt.
    żelatyna 1 szt.

Ciasto miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu kakao.
    Lekko wymieszać, wylać do wysmarowanej margaryną lub masłem formy i piec w lekko nagrzanym piekarniku ok. 35 minut.
    Masa: landrynki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody.
    Żelatynę (małą) również rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić.
    śnieżki ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu.
    Rozpuszczone landrynki wymieszać z żelatyną i dodać do ubitych śnieżek. Lekko wymieszać.
    Ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć masą.
    Na wierzchu również posmarować masą i posypać kolorowymi wiórkami (niebieskimi, czerwonymi lub żółtymi).
    Chłodzić ok. 4 godzin

Porady

podany przepis jest na formę ( tortownicę), ja dałam składniki na masę * 2 i zrobiłam w blaszcze 60*40

Komentarze

Podobne przepisy