Ciasto jasne: 9 jajek, szklanka cukru zwykłego, 1 i ½ szklanki mąki pszennej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Ubijamy jak na biszkopt i pieczemy w formie (24x38) jeden placek a po wystudzeniu przekrawamy na 3 placki, lub pieczemy 3 osobne placki.
Masa: 0,5 litra mleka, 2 budynie śmietankowe, 2 łyżki cukru zwykłego, 1,5 kostki margaryny, biała czekolada, 100g płatków migdałowych.
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Margarynę utrzeć, dodając budyń i roztopioną czekoladę. Do smaku można dodać spirytusu. Na końcu dodajemy płatki. Mieszamy. Przekładamy placki masą także boki i wierch i robimy dekoracje.
Ciasto migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Ubijamy jak na biszkopt i pieczemy w formie (24x38) jeden placek a po wystudzeniu przekrawamy na 3 placki, lub pieczemy 3 osobne placki.
Masa: Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Margarynę utrzeć, dodając budyń i roztopioną czekoladę. Do smaku można dodać spirytusu. Na końcu dodajemy płatki. Mieszamy. Przekładamy placki masą także boki i wierch i robimy dekoracje.
Polewę czekoladową roztapiamy w gorącej wodzie i robimy kontur kotka i napis. Z reszty polewy zastygniętej wycinamy serduszka. Środek wypełniamy białą polewą, a boki placka i resztę na cieście obsypujemy wiórkami
Komentarze