Ciasto migdałowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto urodzinowe, dekoracja zachwyciła gości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto jasne: 9 jajek, szklanka cukru zwykłego, 1 i ½ szklanki mąki pszennej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Ubijamy jak na biszkopt i pieczemy w formie (24x38) jeden placek a po wystudzeniu przekrawamy na 3 placki, lub pieczemy 3 osobne placki.

    Masa: 0,5 litra mleka, 2 budynie śmietankowe, 2 łyżki cukru zwykłego, 1,5 kostki margaryny, biała czekolada, 100g płatków migdałowych.
    Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Margarynę utrzeć, dodając budyń i roztopioną czekoladę. Do smaku można dodać spirytusu. Na końcu dodajemy płatki. Mieszamy. Przekładamy placki masą także boki i wierch i robimy dekoracje.

Ciasto migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Ubijamy jak na biszkopt i pieczemy w formie (24x38) jeden placek a po wystudzeniu przekrawamy na 3 placki, lub pieczemy 3 osobne placki.

    Masa: Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń i przestudzić. Margarynę utrzeć, dodając budyń i roztopioną czekoladę. Do smaku można dodać spirytusu. Na końcu dodajemy płatki. Mieszamy. Przekładamy placki masą także boki i wierch i robimy dekoracje.
  • 2. Dekoracja: torebka polewy czekoladowej i 2 torebki białej polewy, posypka kolorowa, 200g wiórek kokosowych

    Polewę czekoladową roztapiamy w gorącej wodzie i robimy kontur kotka i napis. Z reszty polewy zastygniętej wycinamy serduszka. Środek wypełniamy białą polewą, a boki placka i resztę na cieście obsypujemy wiórkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy