Ciasto migdałowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W przyszłości chciałabym zostać nauczycielką.

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka
    ● 1 szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. mąki pszennej
    ● 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● 1/2 op. proszku do pieczenia
    ● cukier waniliowy
    Krem: 10 dag cukru
    ● 1 l kremówki
    ● 2 dag żelatyny
    ● 2 galaretki truskawkowe
    ● kilka kropel olejku migdałowego
    Oraz:
    ● czekolada do dekoracji

Ciasto migdałowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka ucieramy
    z 2/3 szkl. cukru, pod koniec
    wlewając stopniowo 6 łyżek
    wody. Białka ubijamy na
    sztywno z resztą cukru. Wykładamy
    na masę żółtkową.
    Wsypujemy mąki, proszek
    i cukier waniliowy, mieszamy. Pieczemy (blacha: 35x28 cm)
    ok. 40 minut w temperaturze
    200 °C. Studzimy. Przekrawamy
    na 3 placki.
  • 2. Krem: 1/2 kremówki zagotowujemy
    z cukrem i studzimy.
    Mieszamy z olejkiem i rozpuszczoną
    w małej ilości wody
    żelatyną. Wstawiamy do lodówki. Schłodzoną miksujemy.
    Galaretki rozpuszczamy
    w 1/2 l wrzątku. Resztę kremówki
    ubijamy. Miksujemy
    z tężejącymi galaretkami.
  • 3. 1. placek smarujemy kolorową
    masą, pozostałe – jasną.
    Układamy warstwy, ostatnią
    posypujemy startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy