Ciasto Królewiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Ciasto trochę pracochłonne ale miodowe, wykwintny smak miodu, kokosu, alkoholu oraz polewy czekoladowej to coś rewelacyjnego.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Forma 38*24
    CIASTO:
    500 g mąki pszennej
    1szkl. cukru pudru
    100g margaryny
    100g miodu
    pół opakowania proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    8 łyżeczek mleka

    MASA MIODOWA:
    1 margaryna
    20 dag cukru pudru
    1/2 l mleka
    6 łyżek kaszy manny
    5 łyżek cukru pudru
    1 jajko
    aromat migdałowy
    1 kieliszek wódki

    dodatkowo:
    kokos do posypania
    polewa czekoladowa
    poncz z 1szkl. osłodzonej herbaty

Ciasto królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki i mieszamy, dokładamy margarynę oraz resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej papierem. Każdą część pieczemy ok. 25min. w temp. 170 stopni. Studzimy i nasączamy herbatą.
  • 2. Masa miodowa: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Następnie zostawiamy aż wystygnie. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach i wódkę. Mieszamy i łączymy z manną.
  • 3. Na koniec polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy