CIASTO MIODOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne. Kompozycja smakowa idealna. Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    20 dag cukru
    20 dag masła
    2 jaja
    2 łyżki miodu
    2 łyżki mleka
    2 łyżeczki sody

    Masa orzechowa:
    25 dag grubo posikanych orzechów włoskich
    10 dag cukru
    12 dag masła
    2 łyżki miodu

    Masa grysikowa:
    4 kopiate łyżki grysiku
    1/2 litra mleka
    6 łyżek cukru
    20 dag margaryny
    1 żółtko

Ciasto miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozpuścić na małym ogniu w mleku, dodać sodę i pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozłożyć na papierze na blaszce i upiec (ok. 15 min. w 180 st.).
    Masa orzechowa:
    25 dag grubo posikanych orzechów włoskich
    10 dag cukru
    12 dag masła
    2 łyżki miodu

    Wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu. Drugą część ciasta rozłożyć na papierze na blaszce, a na ciasto wyłożyć masę. Piec ok. 20 min w 180 st.


    Masa grysikowa:
    4 kopiate łyżki grysiku
    1/2 litra mleka
    6 łyżek cukru
    20 dag margaryny
    1 żółtko

    Cukier i mleko zagotować, dosypywać po jednej łyżce grysiku mieszając i dalej gotując. Ostudzić, a następnie zmiksować z margaryna i żółtkiem.

    Masę grysikową położyć na pierwsze ciasto i przykryć drugim z masą orzechową, odstawiamy do chłodnego miejsca na jakiś czas.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy