Ciasto miodowo- grysikowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -4 szklanki mąki
    -1 szklanka cukru
    -4 łyżki miodu
    -2 jajka
    -30 dag margaryny
    -2 płaskie łyżeczki sody
    Masa:
    -8 łyżek grysiku
    -1 litr mleka
    -2 cukry waniliowe
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -30 dag masła
    -1 słoiczek powideł śliwkowych

Ciasto miodowo- grysikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto- wszystkie składniki razem zagnieść i podzielić na 4 placki. Rozwałkować i upiec na blaszce (24 x 35 cm) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na złoty kolor. Masa- do gotującego się mleka wsypać grysik i cukry waniliowe. Mieszając gotować, aż grysik zgęstnieje- odstawić do wystudzenia. Utrzeć 30 dag masła z cukrem pudrem. Dodawać ostudzony grysik po 1 łyżce, dalej ucierając. Pierwszy placek posmarować powidłami śliwkowymi. Następnie przełożyć masą grysikową. wierzch posmarować też cienko masą, posypać kokosem.

Komentarze

Podobne przepisy