Ciasto mocno czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem orzechów włoskich łatwe i szybkie w przygotowaniu idealne na każdą okazję.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    Kostka margaryny
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku
    4 jajka
    3 łyżki kakao
    0,5 szklanki orzechów włoskich
    1 tabliczka czekolady gorzkiej

    Dodatkowo
    1 szklanka orzechów włoskich
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    2-3 łyżki śmietany

Ciasto mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlej mleko , dodaj margarynę, czekoladę, cukier i kakao zagotuj i zostaw do ostygnięcia. Jajka ubij dodaj przestudzone składniki z garnka a następnie mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Orzechy pokrój drobniej wymieszaj z ciastem. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x30 Piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.
  • 2. Czekolady rozpuść w garnku dodaj śmietanę. Orzechy pokrój drobniej upraż na suchej patelni. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową i posyp orzechami. Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy