Ciasto na białkach z makiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kiedy zostają mi białka po cieście drożdżowym , robię właśnie to ciasto.

  • 40 min

Składniki:

  • Na tortownicę 21 cm
    szklanka białek
    3/4 szklanki cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    12 dag rozpuszczonej margaryny
    zapach migdałowy
    kisiel żurawinowy z cukrem ( proszek 77 g)
    ok. 20 dag masy makowej

Ciasto na białkach z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne białka ubić z odrobiną soli.
    Powoli dodajemy cukier, potem kisiel.
    Odkładamy 4 duże łyżki bezy na górę ciasta.
    Do reszty powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
    dolewamy zapach migdałowy i chłodną rozpuszczoną margarynę.
    Na spód wysmarowanej tortownicy kładziemy porcje masy makowej,
    potem ciasta i na koniec odłożoną bezę.
    Pieczemy około 40 minut najpierw w 180 C , potem zmniejszamy na 170-160 C .Nie wyjmujemy od razu ciasta z piekarnika .

Komentarze

Podobne przepisy