Kiedy zostają mi białka po cieście drożdżowym , robię właśnie to ciasto.
40 min
Składniki:
Na tortownicę 21 cm
szklanka białek
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag rozpuszczonej margaryny
zapach migdałowy
kisiel żurawinowy z cukrem ( proszek 77 g)
ok. 20 dag masy makowej
Ciasto na białkach z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne białka ubić z odrobiną soli.
Powoli dodajemy cukier, potem kisiel.
Odkładamy 4 duże łyżki bezy na górę ciasta.
Do reszty powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
dolewamy zapach migdałowy i chłodną rozpuszczoną margarynę.
Na spód wysmarowanej tortownicy kładziemy porcje masy makowej,
potem ciasta i na koniec odłożoną bezę.
Pieczemy około 40 minut najpierw w 180 C , potem zmniejszamy na 170-160 C .Nie wyjmujemy od razu ciasta z piekarnika .
Komentarze