Ciasto na domowe tortille

0 (0 ocen)

  • 30 min

nie koniecznie trzeba kupować ;-)

  • 30 min

Składniki:

  • - 20dkg mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki kukurydzianej (bez niej też wyjdzie - ona nadaje tylko żółtway kolor)
    - 1/4 szklanki letniej wody
    - 10dkg masła
    - szczypta soli

Ciasto na domowe tortille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki wsypujemy soli. Dokładamy tłuszcz i wyrabiamy dłońmi. Dodajemy wodę i dalej wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie mieć gładką konsystencję.
    Odstawiamy na 20 min do lodówki zawinięte w worek albo w folię.
    Następnie odrywamy sobie kawałek i wałkujemy na stolnicy, którą wcześniej posypujemy mąką. Można wałkować na prostokatny kształt albo na okrągły- zależy to bowiem od kształtu patelni na jakiej będziemy piec. Rozwałkowane ciasto lekko przecieramy ręką opruszona mąką i kładziemy na rozgrzanej pateni bez tłuszczu. Smażymy z każdej strony po około niecałej minucie.

Porady

Jeśli będziemy smażyć zbyt długo to placki będą za kruche i nie zawiniemy ich potem w tortille gdyz się połamią. Placki mozna sobie usmażyć wcześniej a potem tylko przed podaniem podgrzać czy to na patelni czy tez w mikrofalówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy