Ciasto na maślance z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyglądem przypomina ciasto drożdżowe, jednak jest bardziej wilgotne w smaku i świeżość zachowuje przez kilka dni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1 ½ szkl cukru
    ¾ szkl oleju
    1 ½ szkl maślanki
    3 ¾ szkl mąki
    3 łyżeczki proszku

    Kruszonka:
    125g margaryny
    1 ¼ szkl mąki
    ¼ szkl cukru pudru
    ¼ szkl cukru

    Dodatkowo:
    Cukier puder
    Jagody

Ciasto na maślance z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem lub ręką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem.
    Na ciasto wyłożyć owoce.
    Przygotować kruszonkę i rozłożyć owocach.
    Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w 160 stopniach (termoobieg) około 1h (do suchego patyczka).
    Oprószyć cukrem pudrem

Porady

Forma: 37cm x 25cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy