Ciasto na otrębowym spodzie, z kefirem i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Dietetyczne ciacho

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ciasto:
    6 łyżek otrębów
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    dodatkowo:
    aromat waniliowy
    1 kefir 400g
    4 łyżeczki żelatyny
    kilka łodyg rabarbaru
    słodzik

Ciasto na otrębowym spodzie, z kefirem i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód zmiksować, wylać na blaszkę.
    Ciasto piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    Żelatynę zalać ciepłą wodą, wymieszać do rozpuszczenia.
    Gdy stwardnieje, włożyć do mikrofali i podgrzewać.
    Połowę żelatyny dodać do kefiru, następnie słodzik i wymieszać.
    Rabarbar pokroić w kostkę, wrzucić do rondla,
    zalać odrobiną wody i dosłodzić.
    Dusić do miękkości.
    Następnie dodać resztę żelatyny i wymieszać.

    Na gotowy otrębowy spód, wylać masę kefirową,
    a gdy stężeje, wylać "mus" z rabarbarem -
    odłożyć do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy