Ciasto na zimno

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie jestem wytrawną kucharką, dopiero się uczę, ale lubię zrobić coś smacznego.

Składniki:

  • 6 jajek
    szkl. i 2 łyżki cukru
    szkl. mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 szkl. kwaśnej śmietany
    2 szkl. kwaśnego mleka

    galaretki: 4 jasne, 2 zielone, 2 czerwone
    orzechy
    rodzynki
    brzoskwinie
    truskawki

Ciasto na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy, mieszamy ze szklanką cukru, żółtkami, mąką i proszkiem. Pieczemy 30-40 minut w 160-180 °C.
  • 2. Połowę śmietany i połowę mleka ubijamy z cukrem.
  • 3. Dwie jasne galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku. Tężejące mieszamy z masą. Wylewamy na ciasto, wsypujemy bakalie, wlewamy rozpuszczone
    zielone galaretki.
  • 4. Resztę mleka ubijamy ze śmietaną. Dodajemy jasne galaretki przygotowane jw., wylewamy na ciasto. Układamy owoce, wylewamy czerwone galaretki. Chłodzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy