Ciasto na zimno

0 (0 ocen)

  • 10 min

Ciasto z mojego dzieciństwa, znaleziony po latach w starym zeszycie z przepisami.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 1/4 litra śmietany 30%, 3 jaja, 3 łyżeczki żelatyny, 1 szklanka mleka, kakao

Ciasto na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na zimno 1. 1. żelatynę rozpuścić w gorącym przegotowanym mleku, ostudzić.
    2. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami , podgrzać na parze do rozpuszczenia się masła.
    3. Dodać przestudzoną żelatynę i śmietanę
    4. Płynną masę podzielić na dwie części do jednej dodać kakao, jasną przelać do tortownicy i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy zastygnie wylewamy na nią drugó część z kakao i znowu wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Na wierzch wylewamy galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy