Ciasto orkiszowe z porzeczkami i bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto pieczone na mące orkiszowej, posypane porzeczkami i przykryte bezą....Niesamowity smak!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1,5 szklanki cukru trzcinowego
    3 łyżki wody
    2,5 szklanki mąki orkiszowej typ 1850
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kostka masła
    1/2 kg porzeczek

Ciasto orkiszowe z porzeczkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy, studzimy. Do ostudzonego masła dodajemy trzy żółtka, jajko i wodę oraz miksujemy ze szklanką cukru trzcinowego na puszysto. Następnie dodajemy mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy - ciasto powinno wyjść dość gęste. Wymieszane ciasto wykładamy na blachę, posypujemy wierzch opłukanymi i przebranymi porzeczkami, całość przykrywamy bezą ubitą z trzech białek i pół szklanki cukru trzcinowego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

Porady

Można wymieszać po pół mąki orkiszowej typ 1850 i białej mąki orkiszowej (typ 550).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy