Ciasto orzechowo - marchewkowe

0 (0 ocen)

Bardzo proste i pyszne ciasto.

Składniki:

  • 4 jajka
    300 ml oleju lub stopionego masła
    300 g cukru
    1 cukier waniliowy
    300 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    1 łyżeczka cynamonu
    250 g startej marchewki
    150 g orzechów włoskich
    Polewa:
    250 g serka śniadaniowego, naturalnego
    50 g miękkiego masła
    2 łyżki soku z cytryny
    250 g cukru pudru

Ciasto orzechowo - marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce, orzechy rozdrabniamy w blenderze na małe kawałeczki.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dolewając olej. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, cynamonem i solą, dodajemy do jajek i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy marchew i orzechy.
  • 3. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temp.180 stopni.
  • 4. Polewa:
    serek mieszamy z masłem, sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Przekładamy krem na wystudzone ciasto. Posypujemy orzechami, chłodzimy by krem lekko się ściął.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy