Ciasto orzechowo-śliwkowe

0 (0 ocen)

Orzechy ,sliwki i masa z serkiem mascarpone to prawdziwa delicja.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dkg maki pszennej
    10 dkg cukru
    3 jajka
    1/2 torebki proszku do pieczenia
    1/2 kostki margaryny

    Ciasto ucierane:
    1 kostka margaryny
    20 dkg maki
    15 dkg cukru
    4 jajka
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    10 dkg orzechow wloskich

    Masa:
    250 ml smietany 30% do ubicia
    250 gr serka mascarpone
    1 biala czekolada
    50 gr cukru pudru

    1 powidlo sliwkowe
    30 gr sliwek kalifornijskich bezpestkowych

Ciasto orzechowo-śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skladniki na ciasto kruche wyrobic i wylozyc nim blaszke,posmarowac je powidlem sliwkowym i wylozyc sliwki kalifornijskie.

    Ciasto ucierane:margaryne utrzec z cukrem i zoltkami,dodac kolejno make,proszek do pieczenia ,piane ubita z bialek i na koncu drobno pokrojone orzechy.Gotowe wykladamy na kruche ciasto ze sliwkami i pieczemy w 180° przez godzine.

    Smietane ubijamy dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i rozpuszczona w kapieli wodnej biala czekolade.Tak otrzymana mase wykladamy na ubieczone zimne ciasto.

Porady

Ciasto jest najlepsze na drugi dzien jak odwilgnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy