Ciasto otrębowe z renklodami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zdrowe, smaczne, delikatne...czego wiecej chcieć!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - renklody: 14 sztuk
    - czarna porzeczka: 0.5 szklanki
    - mąka tortowa: 130 gramów
    - otręby pszenne: 0.33 szklanki
    - proszek do pieczenia: 0.75 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - masło: 100 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - jogurt naturalny: 100 mililitrów

Ciasto otrębowe z renklodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Piekarnik rozgrzać do 160°.
    Renklody oraz porzeczki umyć, oczyścić z pestek,.
    Mąkę wraz z otrębami wymieszać z sodą i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem i jajami na gładką masę. Stale miksując dodawać na przemian mąkę i jogurt. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką tortownicy, ułożyć śliwki i posypać wolne miejsca porzeczkami. Można posypać migdałami ( ja użyłam blanszowanych połówek ) Piec ok. 30 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy