MOJA KOLEJNA PROPOZYCJA NA CIASTO CYTRYNOWE NA KRUCHYM SPODZIE, NAJLEPSZE JESZCZE LEKKO CIEPŁE ,PUSZYSTE CIASTO ROZPŁYWA SIĘ W USTACH .POLECAM...
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-225 GR MĄKI PSZENNEJ
-65 GR CUKRU PUDRU
-1,5 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
-225 GR SCHŁODZONEGO MASŁA
NA KREM CYTRYNOWY :
- 6 JAJEK
-300 GR DROBNEGO CUKRU
-60 GR MĄKI PSZENNEJ
--SKÓRKA OTARTA Z 2 CYTRYN
-100-150 ML SOKU Z CYTRYNY ( JA DAŁAM Z TYCH 2 )
Ciasto puszyste cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE CIASTO:
-MĄKĘ PSZENNĄ ,CUKIER WANILIOWY,CUKIER PUDER,SCHŁODZONE MASŁO SIEKAMY NOŻEM ,ZAGNIATAMY KULĘ I WKŁADAMY DO LODÓWKI NA 60 MIN.
-BLASZKĘ O WYM.23X35 WYKŁADAMY PAPIEREM DO PIECZENIA
2.-CIASTO KRUCHE WYKŁADAMY NA BLASZKĘ NAKŁUWAMY WIDELCEM
-PODPIEKAMY 20-25 MIN W TEMP.175 ST.
3.-W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWUJEMY KKREM CYTRYNOWY
-BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK UBIĆ NA SZTYWNO Z DODATKIEM SZCZYPTY SOLI ,UBIJAJĄC POWOLI DODAWAĆ CUKIER. JAK PIANA BĘDZIE SZTYWNA DODAJEMY POWOLI ŻÓŁTKA ORAZ PRZESIANĄ MĄKĘ,SKÓRKĘ Z CYTRYNY I SOK.
4.-KREM WYKŁADAMY NA PODPIECZONE CIASTO.OD TEGO CZASU PIECZEMY OK.30 MIN W 160 ST.
-LEKKO CIEPŁE POSYPUJEMY CUKREM PUDREM
Komentarze