CIASTO PUSZYSTE CYTRYNOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

MOJA KOLEJNA PROPOZYCJA NA CIASTO CYTRYNOWE NA KRUCHYM SPODZIE, NAJLEPSZE JESZCZE LEKKO CIEPŁE ,PUSZYSTE CIASTO ROZPŁYWA SIĘ W USTACH .POLECAM...

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    -225 GR MĄKI PSZENNEJ
    -65 GR CUKRU PUDRU
    -1,5 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
    -225 GR SCHŁODZONEGO MASŁA
    NA KREM CYTRYNOWY :
    - 6 JAJEK
    -300 GR DROBNEGO CUKRU
    -60 GR MĄKI PSZENNEJ
    --SKÓRKA OTARTA Z 2 CYTRYN
    -100-150 ML SOKU Z CYTRYNY ( JA DAŁAM Z TYCH 2 )

Ciasto puszyste cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO:
    -MĄKĘ PSZENNĄ ,CUKIER WANILIOWY,CUKIER PUDER,SCHŁODZONE MASŁO SIEKAMY NOŻEM ,ZAGNIATAMY KULĘ I WKŁADAMY DO LODÓWKI NA 60 MIN.
    -BLASZKĘ O WYM.23X35 WYKŁADAMY PAPIEREM DO PIECZENIA
  • image-10887s5 2. -CIASTO KRUCHE WYKŁADAMY NA BLASZKĘ NAKŁUWAMY WIDELCEM
    -PODPIEKAMY 20-25 MIN W TEMP.175 ST.
  • image-0vhfoyb 3. -W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWUJEMY KKREM CYTRYNOWY
    -BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK UBIĆ NA SZTYWNO Z DODATKIEM SZCZYPTY SOLI ,UBIJAJĄC POWOLI DODAWAĆ CUKIER. JAK PIANA BĘDZIE SZTYWNA DODAJEMY POWOLI ŻÓŁTKA ORAZ PRZESIANĄ MĄKĘ,SKÓRKĘ Z CYTRYNY I SOK.
  • image-0igslqx 4. -KREM WYKŁADAMY NA PODPIECZONE CIASTO.OD TEGO CZASU PIECZEMY OK.30 MIN W 160 ST.
    -LEKKO CIEPŁE POSYPUJEMY CUKREM PUDREM

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy