Ciasto Pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Coś dobrego dla przyjęcia gości

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    120g masła
    niepełna szklanka cukru
    skórka starta z połowy pomarańczy
    50 ml soku z pomarańczy
    250g mąki pszennej
    3 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    tłuszcz i mąka do formy
    Masa i Dekoracja
    200 ml śmietany kremówki
    łyżeczka cukru pudru
    łyżeczka stabilizatora do śmietany
    skórka pomarańczowa
    50 ml płynnego miodu

Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, sokiem pomarańczowym i skórką. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką podłużnej formy. Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto ostudzić a następnie przekroić na 3 blaty. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem- pod koniec ubijania dodać stabilizator. Trochę śmietany pozostawić na posmarowanie wierzchu, resztą przełożyć ciasto. wystawić ja na 30 min do lodówki.

Porady

przed podanie posypać skórką pomarańczową

Komentarze

Podobne przepisy