Ciasto
120g masła
niepełna szklanka cukru
skórka starta z połowy pomarańczy
50 ml soku z pomarańczy
250g mąki pszennej
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i mąka do formy
Masa i Dekoracja
200 ml śmietany kremówki
łyżeczka cukru pudru
łyżeczka stabilizatora do śmietany
skórka pomarańczowa
50 ml płynnego miodu
Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem, sokiem pomarańczowym i skórką. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką podłużnej formy. Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto ostudzić a następnie przekroić na 3 blaty. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem- pod koniec ubijania dodać stabilizator. Trochę śmietany pozostawić na posmarowanie wierzchu, resztą przełożyć ciasto. wystawić ja na 30 min do lodówki.
Komentarze