Ciasto pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ciasto zrobione na podstawie przepisu Nigelli

  • 20 min

Składniki:

  • 3 duże pomarańcze
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    250 g mielonych migdałów
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze włożyć do garnka i gotować około 40 minut. Przeciąć każdą na pół i usunąć pestki. Potem miksować wszystko (skórki, miąższ) w mikserze. Ewentualnie przepuścić przez maszynkę do mięsa.
    Nastaw piekarnik na ok. 190°C. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy ok. 20cm. Ubić jajka, dodać cukier, migdały i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać, na końcu dodając pomarańcze. Ciasto wlać do formy i piec przez 1h, lub, kiedy patyczek będzie suchy. Po 40min, przykryć ciasto folią, aby góra się nie spaliła.

Porady

zamiast pomarańczy, mozna użyć mandarynek lub ctryn

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy