Ciasto pomarańczowe Joli

0 (0 ocen)

Ciasto jest szybkie, łatwe, a do tego naprawdę smaczne. Jego zapach długo unosi się w powietrzu :)

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej,
    20 dag cukru pudru,
    25 dag masła roślinnego,
    4 całe jajka,
    100 ml soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy,
    dwie łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy (może być świeżo starta),
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto pomarańczowe joli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. masło i cukier puder zmiksować na puszystą masę.
    2. dodawać po 1 jajku nie przestając miksować.
    3. wlać sok z pomarańczy.
    4 dodać sypkie składniki i zmiksować wszystko razem.
    5. piec w temperaturze 180 stopni przez 40 - 45 minut.

    6. SMACZNEGO!

Porady

1. suche składniki najlepiej wcześniej ze sobą wymieszać i przesiać; ciasto będzie wtedy pulchniejsze. 2. jeżeli dodawana będzie świeżo starta skórka pomarańczowa, należy ją wcześniej sparzyć, będzie bardziej aromatyczna. 3. jeśli ktoś ma ochotę na mocniejszy aromat można dodać parę kropli olejku waniliowego. Ciasto można dodatkowo polukrować: cukier puder +woda+sok z pomarańczy :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy