Ciasto pomarańczowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć .Stopniowo wsypać 1,5 szklanki cukru i cukier waniliowy.Ucierać na wysokich obrotach do momentu uzyskania gładkiej masy.Następnie dodawać kolejno po jednym jajku oraz skórkę otartą z połowy cytryny i jednej pomarańczy.
...Mąkę pszenną przesiać.Połączyć z ziemniaczaną i proszkiem.Po łyżce dodawać do maślanej masy.Ucierać na niskich obrotach.
...Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką keksowej formy
...Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.170 st.C przez około 60 minut.
...Sok pomarańczowy połączyć z cytrynowym, pozostałym cukrem i resztą otartych skórek.
..Ciasto nakłuć w wielu miejscach długą wykałaczką.Nasączyć przygotowanym sokiem.
Komentarze