Ciasto pomarańczowo-cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i pachnące ciasto,które polecam zarówno do kawy jak i herbaty

  • 30 min

Składniki:

  • -350 g masła

    -1 i 3/4szklanki cukru

    -6 jajek

    -skórka starta z 1 cytryny i 2 pomarańczy

    -1 łyżka waniliowego cukru


    -350 g mąki pszennej

    -5 łyżek mąki ziemniaczanej

    -2 łyżeczki proszku do pieczenia



    -200 ml pomarańczowego soku

    -sok wyciśnięty z 1 cytryny


    -czekoladowa polewa

Ciasto pomarańczowo-cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć .Stopniowo wsypać 1,5 szklanki cukru i cukier waniliowy.Ucierać na wysokich obrotach do momentu uzyskania gładkiej masy.Następnie dodawać kolejno po jednym jajku oraz skórkę otartą z połowy cytryny i jednej pomarańczy.

    ...Mąkę pszenną przesiać.Połączyć z ziemniaczaną i proszkiem.Po łyżce dodawać do maślanej masy.Ucierać na niskich obrotach.

    ...Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką keksowej formy

    ...Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.170 st.C przez około 60 minut.

    ...Sok pomarańczowy połączyć z cytrynowym, pozostałym cukrem i resztą otartych skórek.

    ..Ciasto nakłuć w wielu miejscach długą wykałaczką.Nasączyć przygotowanym sokiem.

    ..Polać polewą.
    .

Komentarze

Podobne przepisy