Bardzo smaczne , wilgotne ciasto. Możemy użyć także czarnych porzeczek.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki;
20 dag masła
15 dag cukru
szczypta soli
2 jajka
4 żółtka
starta skórka z połowy cytryny
35 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60-70 dag czerwonych porzeczek
Beza;
4 białka
10 dag cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
Ciasto porzeczkowe z kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksować masło wraz z cukrem i solą. Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka i skórkę z cytryny. Na końcu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć na wysmarowaną formę 25x35cm. Porzeczki oczyścić z szypułek, opłukać i ułożyć na cieście. Kilka możemy odłożyć do dekoracji. Ciasto piec w piekarniku około 25 min w 200C.
W tym czasie ubić białka z cukrem a gdy będą sztywne dorzucić wiórki. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na gorące ciasto ukośne pasy. Temperaturę zmniejszyć do 175C i piec jeszcze 20 min.
Komentarze