Ciasto porzeczkowe z kokosową bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczne , wilgotne ciasto. Możemy użyć także czarnych porzeczek.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki;
    20 dag masła
    15 dag cukru
    szczypta soli
    2 jajka
    4 żółtka
    starta skórka z połowy cytryny
    35 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    60-70 dag czerwonych porzeczek
     
    Beza;
    4 białka
    10 dag cukru
    3 łyżki wiórek kokosowych

Ciasto porzeczkowe z kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować masło wraz z cukrem i solą. Następnie stopniowo dodawać jajka i żółtka i skórkę z cytryny. Na końcu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto przełożyć na wysmarowaną formę 25x35cm. Porzeczki oczyścić z szypułek, opłukać i ułożyć na cieście. Kilka możemy odłożyć do dekoracji.  Ciasto piec w piekarniku około 25 min w 200C.
    W tym czasie ubić białka z cukrem a gdy będą sztywne dorzucić wiórki.  Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na gorące ciasto ukośne pasy. Temperaturę zmniejszyć do 175C i piec jeszcze 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy