Na ciasto - 450gr mąki,.pojedyńcze op. proszku do pieczenia,400ml, kremówki, 250gr cukru, cukier ,szczypta soli, 5 żółtek i 3 całe jajka. 1,200kg rabarbaru, tłuszcz do wysmarowania formy oraz mąka do posypania . Masa bezowa - 5 białek, szczypta soli, 250gr cukru, cukier waniliowy.
Ciasto rabarbarowe z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar umyć i pokroić na 2 cm kawałeczki.Blaszkę wysmarować i wysypać mąką,piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg) .Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 min. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno,ciagle ubijac dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy.Masę rosmarować na podpieczonym cieście i ponownie włożyć do piekarnika,pieczemy jeszcze 15 min.Ciasto wyjąc ,ostudzić i posypać cukrem pudrem.;)
Komentarze