Ciasto śliweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier , żółtka i cukier waniliowy. Na koniec dodać budynie i wymieszać delikatnie łyżką. Piec ciasto ok 25-30 min w 170 st. C
Krem:
Kostkę margaryny Kasi lub masła utrzeć z rozpuszczoną czekoladą(tylko czekoladę dodawać po łyżce do ucieranego masła/margaryny)
Do kremu dodać sparzonych suszonych śliwek pokrojonych w kostkę.
Upieczony biszkopt wystudzić. Na biszkopt położyć krem, na krem herbatniki i na wierzch wyłożyć ubity wg przepisu na opakowaniu krem do tortów i posypać kawą wierzch.Ciasto Odstawić na 2 godz do lodówki.
Porady
Ciasto w wersji dla dorosłch można przygotować mocząć ok 2 godz śliwki w 0,5 szk wódki.
Ciasto najlepiej wstawić na 2 godz do lodówki aby zastygło.
Komentarze