CIASTO ŚLIWECZKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Śliwki suszonę nadają temu ciastu charakteru

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    Cukier waniliowy
    1 szk. cukru
    2 budynie czekoladowe
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    KREM
    2 czekolady mleczne – rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić
    1 kostkę masła lub Margaryny Kasi
    jedno opakowanie śliwek suszonych
    DODATKOWO
    Herbatniki ok 3 paczki
    Krem do tortów śmietankowy

Ciasto śliweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier , żółtka i cukier waniliowy. Na koniec dodać budynie i wymieszać delikatnie łyżką. Piec ciasto ok 25-30 min w 170 st. C
    Krem:
    Kostkę margaryny Kasi lub masła utrzeć z rozpuszczoną czekoladą(tylko czekoladę dodawać po łyżce do ucieranego masła/margaryny)
    Do kremu dodać sparzonych suszonych śliwek pokrojonych w kostkę.
    Upieczony biszkopt wystudzić. Na biszkopt położyć krem, na krem herbatniki i na wierzch wyłożyć ubity wg przepisu na opakowaniu krem do tortów i posypać kawą wierzch.Ciasto Odstawić na 2 godz do lodówki.

Porady

Ciasto w wersji dla dorosłch można przygotować mocząć ok 2 godz śliwki w 0,5 szk wódki. Ciasto najlepiej wstawić na 2 godz do lodówki aby zastygło.

Komentarze

Podobne przepisy