ciasto „ śliwkowa wiolonczela”

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

wyjątkowe, kulinarne smaki pochodzą najczęściej ze starych ,
sprawdzonych receptur. Takie właśnie jest moje ciasto. Piekę je od lat,
dodając do przepisu bazowego moje ulubione przyprawy: cukier waniliowy i
migdały. Idealnie podkreślają smak śliwek.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    4 łyżki zmielonych migdałów
    4 jaja
    ¾ szklanki cukru kryształu
    Łyżka cukru waniliowego
    Pół szklanki oleju oraz ¾ szklanki jogurtu naturalnego
    1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Około 30 dag śliwek

Ciasto „ śliwkowa wiolonczela” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksuj jajka z cukrami. Następnie dodaj olej, jogurt i wymieszaj
    łyżką dokładnie. Mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do
    pieczenia i wsyp do ciasta razem z migdałami mielonymi. Dokładnie
    wymieszaj masę, tak aby stała się gładka. Ciasto wyłóż na blachę o
    wymiarach 24 na 30 cm . na wierzch wyłóż umyte, pokrojone kawałki
    śliwek. piecz 50 minut w temperaturze około 175 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy