ciasto śliwkowe z masą śmietankowo-malinową

0 (0 ocen)

  • 60 min

bardzo proste i szybkie ciasto,a zarazem smaczne

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    5 szklanek mąki
    1 szklanka cukru
    3 żółtka
    1,25 margaryny
    1 łyżka śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:

    0,5 kg śliwek
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    2 budynie malinowe z cukrem
    2 łyżki soku z malin
    1,5 l mleka

Ciasto śliwkowe z masą śmietankowo-malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,podzielić na dwie części i wstawić do zamrażarki na 20 minut.Śliwki opłukać pod bieżąca wodą,wypestkować i pokroić na małe kawałki.Wrzucić do rondelka i podsmażyć przez około 5-7 minut.
  • 2. Budynie śmietankowe zagotować w 0,75 l mleka,dwa kolejne budynie malinowe zagotować w reszcie mleka i dodać sok malinowy.
  • 3. Tortownice o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce i wygnieść na spodzie tortownicy.Na spód wylać śliwki,następnie gorącą masę śmietankową ,a na nią masę malinową.Na wierzch zetrzeć druga część ciasta.Piec w 165 stopniach przez około 30 minut-do czasu aż się kruszonka zarumieni.

Porady

masy śmietankowe i malinowe najlepiej wylewać na siebie jeszcze gdy są gorące wtedy lepiej się wszystko ''poskleja''

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy