Ciasto śliwkowo-borówkowe.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne owocowe ciasto. Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    400 gr cukru
    800 gr mąki
    2 cukry waniliowe
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 gr margaryny
    ew. 2-3 łyżek mleka
    8 śliwek
    2 garście borówki amerykańskiej
    Po łyżeczce cynamonu i cukru
    Cukier puder do dekoracji
    Margaryna oraz bułka tarta do formy

Ciasto śliwkowo-borówkowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić w rondelku i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Owoce umyć, osuszyć. Śliwki przeciąć na pół, wyjąć pestkę.
  • 3. Formę o wymiarach 22cm x 33cm natłuścić margaryną i wysypać bułką tartą.
  • 4. Jajka ubić z cukrem na puch, dodać cukry waniliowe, dalej ubijać.
  • 5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, dalej ubijać. Następnie dodać schłodzoną margarynę i dobrze wymieszać. Ciasto wylać do formy. (Ciasto jest dość gęste, można dodać 2-3 łyżki mleka)
  • 6. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek, skórką na ciasto. Pomiędzy śliwkami wyłożyć owoce borówek. Owoce lekko wcisnąć w ciasto. Śliwki posypać łyżeczką cynamonu oraz łyżeczką cukru.
  • 7. Piec w nagrzanym do 185stC piekarniku 60 minut.
  • Ciasto śliwkowo-borówkowe 8. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy