4 jajka
400 gr cukru
800 gr mąki
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 gr margaryny
ew. 2-3 łyżek mleka
8 śliwek
2 garście borówki amerykańskiej
Po łyżeczce cynamonu i cukru
Cukier puder do dekoracji
Margaryna oraz bułka tarta do formy
Ciasto śliwkowo-borówkowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztopić w rondelku i odstawić do wystudzenia.
2.Owoce umyć, osuszyć. Śliwki przeciąć na pół, wyjąć pestkę.
3.Formę o wymiarach 22cm x 33cm natłuścić margaryną i wysypać bułką tartą.
4.Jajka ubić z cukrem na puch, dodać cukry waniliowe, dalej ubijać.
5.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, dalej ubijać. Następnie dodać schłodzoną margarynę i dobrze wymieszać. Ciasto wylać do formy. (Ciasto jest dość gęste, można dodać 2-3 łyżki mleka)
6.Na ciasto wyłożyć połówki śliwek, skórką na ciasto. Pomiędzy śliwkami wyłożyć owoce borówek. Owoce lekko wcisnąć w ciasto. Śliwki posypać łyżeczką cynamonu oraz łyżeczką cukru.
Komentarze