Ciasto śliwkowo-krówkowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

To bardzo proste ciasto, a połączenie delikatnej kwaskowatości śliwek i słodycz masy krówkowej nadaje mu uroku

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 2 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - jajka: 5 sztuk
    - olej: 5 łyżek
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    KRUSZONKA::
    - masło: 1 łyżka
    - herbatniki: 10 dekagramów
    DODATKOWO::
    - śliwki węgierki: 0.5 kilograma
    - masa krówkowa w puszce: 0.75 puszki

Ciasto śliwkowo-krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić z cukrem do jajecznej piany ostrożnie wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie wlać olej.
  • 2. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wylać ciasto na wierzchu poukładać połówki śliwek z których usunęliśmy wcześniej pestki, a ich miejsce napełniliśmy masą krówkową. Pomiędzy śliwkami ułożyć pozostałą masę i posypać całość kruszonką.
  • 3. Kruszonka: Herbatniki drobno rozkruszyć i wymieszać z masłem. Po upieczeniu ciasto dodatkowo posypać cukrem pudrem z dodatkiem kakao.
  • 4. Piec około 40 min w temp. 150st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy