Ciasto słodki Lion

0 (0 ocen)

Słodkie, oj bardzo słodkie i banalnie proste ciasto bez pieczenia z batonikami Lion. Wystarczy je odpowiednio wcześniej przygotować by cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem.

Składniki:

  • 7 paczek herbatników maślanych
    460 g masy kajmakowej
    I masa śmietanowa:
    250 g serka mascarpone
    500 ml śmietany 36%
    1 łyżka masy kajmakowej
    1 śmietan fix
    2 łyżki cukru pudru
    2 białe batony Lion (po 50 g)
    2 czekoladowe batony Lion (po 50 g)
    II masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 36%
    2 śmietan fixy
    2 łyżki cukru pudru
    Wierzch:
    Sypkie kakao

Ciasto słodki lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x29 cm wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową delikatnie mieszamy widelcem, po to aby łatwiej rozsmarowała się na herbatnikach. W puszce pozostawiamy jedną łyżkę (potrzebną do masy śmietanowej). Masą dokładnie pokrywamy pierwszą warstwę herbatników, na niej układamy kolejną warstwę herbatników.
  • 2. Ser mascarpone oraz śmietanę 36% przekładamy do misy miksera. Ubijamy na sztywną pianę wraz z śmietan fixem. Dokładamy cukier puder i łyżkę kajmaku. Mieszamy tylko do połączenia składników. Batoniki kroimy w kosteczkę, dokładamy do masy i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy, wygładzamy. Układamy ostatnią warstwę herbatników.
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan – fixami i cukrem pudrem. Drugą masę śmietanową dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach, obsypujemy sypkim kakao.

Porady

Ważne aby ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (182 ocen)

image-1sq12tu

4.5 (182 ocen)

Ciasto lion

Teodorka Moje ulubione :) 1 godz. 40 min

4.5 (157 ocen)

image-0v3edwd

4.42 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto biały lion