Ciasto śmietankowe z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, ubijając dodawać stopniowo żółtka i cukier,a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 - 25 min w 180 stopniach .Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, truskawki rozmrażamy i miksujemy na mus dodając tężejącą galaretkę,odstawiamy ,Żelatynę rozpuszczamy w 1//4 szkl gorącej wody(dokładnie rozpuścic) śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem .Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy,
2.1/3 ubitej śmietany łączymy z musem truskawkowym dodając 1/2 rozpuszczonej żelatyny.Wymieszać, do pozostałej śmietany dodajemy resztę żelatyny.i mieszanmy.Z biszkoptu odcinamy z góry cieńszy placek,a na dolny placek tylko na brzegach w koło układamy plastry truskawek i nakładamy mus truskawkowy,wkładamy do lodówki tak na 50 -60 min.Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i nakładamy cieńszy placek biszkoptu,a na biszkopt krem śmietankowy,Całość ozdabiamy truskawkami i potartą czekolada i drobniutkimi kawałeczkami galaretki. i ponownie wkładamy jeszcze na 1 - 4 godz do lodówki.
Komentarze