Ciasto śmietankowe z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Miałam jeszcze truskawki w zamrażarce więc upiekłam takie małe co nie co;

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt; -4 jajka,3 łyżki mąki przennej, 1 łyżka ziemniaczanej,niepełna łyżeczka proszku do pieczenia,szczypta soli,4 łyżki cukru . Mus truskawkowy - 30 dkg truskawek mrożonych, 2 galaretki truskawkowe, 600 ml kremówki 32%, 2 śmietan fixy, 3 łyżeczki żelatyny.2 łyżki cukru pudru, Oprócz tego 20 dkg truskawek świeżych. Tortownica o śr,24cm..

Ciasto śmietankowe z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, ubijając dodawać stopniowo żółtka i cukier,a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 - 25 min w 180 stopniach .Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, truskawki rozmrażamy i miksujemy na mus dodając tężejącą galaretkę,odstawiamy ,Żelatynę rozpuszczamy w 1//4 szkl gorącej wody(dokładnie rozpuścic) śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem .Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy,
  • 2. 1/3 ubitej śmietany łączymy z musem truskawkowym dodając 1/2 rozpuszczonej żelatyny.Wymieszać, do pozostałej śmietany dodajemy resztę żelatyny.i mieszanmy.Z biszkoptu odcinamy z góry cieńszy placek,a na dolny placek tylko na brzegach w koło układamy plastry truskawek i nakładamy mus truskawkowy,wkładamy do lodówki tak na 50 -60 min.Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i nakładamy cieńszy placek biszkoptu,a na biszkopt krem śmietankowy,Całość ozdabiamy truskawkami i potartą czekolada i drobniutkimi kawałeczkami galaretki. i ponownie wkładamy jeszcze na 1 - 4 godz do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy