Ciasto śmietanowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekkie i wilgotne ciasto na bazie śmietanki 12%

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • zestaw B
    a)składniki podstawowe z zestawu
    3/4 szkl mąki
    1/2 szkl śmietanki 12%
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki płatków migdałów
    b)składnik podstawowy dodatkowy
    3 jajka
    c)składniki robocze
    2 płaskie łyżki cukru
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    d)dekoracja
    1 łyżka cukru pudru i garść płatków migdałowych

Ciasto śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier-od tej pory ubijamy na najmniejszych obrotach miksera.Po kolei dodajemy cały czas mieszając:żółtka,mąkę,proszek do pieczenia,śmietankę,olej a na końcu rodzynki i płatki migdałowe.Mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto(jest płynne),następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godz do "suchego patyczka".Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.Smacznego

Porady

keksówka 12x24

Komentarze

Podobne przepisy