Ciasto śmietanowo - brzoskwiniowo - czekoladowe

0 (0 ocen)

Trójkolorowe ciasto posypane stratą, mleczną czekoladą. W smaku bardzo smaczne. Doskonałe na weekend do kawy. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 duże jajka w temperaturze pokojowej
    60g. mąki pszennej
    60g. mąki ziemniaczanej
    100g. cukru
    2 łyżki kakao

    Pianka:
    1 galaretka brzoskwiniowa
    200ml. śmietany 30%
    20-30 sztuk herbatników

    Mus:
    puszka brzoskwiń
    1 galaretka brzoskwiniowa

    Dodatkowo:
    1 mleczna czekolada
    syrop z brzoskwiń do nasączenia biszkoptu

Ciasto śmietanowo - brzoskwiniowo - czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x35cm. Piec w 180st.C około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • 2. Pianka: Galaretkę rozpuścić w 250ml. wrzącej wody, pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno, wlać galaretkę i zmiksować. Piankę wyłożyć na nasączony syropem z brzoskwiń biszkopt. Schłodzić w lodówce.
  • 3. Mus: Galaretkę rozpuścić w 250ml. wrzącej wody, ostudzić. Brzoskwinie zmiksować blenderem na puree. Dodać do galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć wylać mus na piankę, przykryć warstwą herbatników i schłodzić.
  • 4. Przed podaniem ciasto posypać startą mleczną czekoladą. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy